Pioniershuisje

Overnachten in een Tiny House 

Niet op een camping, niet op een huisjespark, niet bij een particulier. Dit Tiny House voor 2 personen, staat op een boeiende historische en b(l)oeiende plek. De enige overnachtingsmogelijkheid op deze unieke plek: aan de rand van de Fruithof in Frederiksoord (ZuidWest Drenthe).         

 

Hergebruik en ecologische bouw 

Het pioniershuisje is gemaakt deels met hergebruikte materialen waardoor het geheel 100% uniek is en met een verhaal. Zelfs het riet op het dak is eerder gebruikt. Een wandbekleding binnen bestaat uit vervezelfde afgedankte spijkerbroeken. Oude materialen met een mix van frisse en nieuwe spullen maken het geheel tot een fijne en inspirerende plek om te zijn.

In het achterste deel van het Tiny House is het slaapvertrek met over de volle breedte een dakvenster. Sterrenkijken of cloudspotting, zelfs als het regent een fijn vooruitzicht. De bedden kunnen desgewenst als 2 enkele of als tweepersoonsbed worden opgemaakt. Verder zijn aanwezig een keukengedeelte met koelkast en tweepitskookstel. De eet/werktafel hangt uitklapbaar aan de muur. Bij de zithoek een fijne houtkachel die gebruikt kan worden aanvullend op de vloerverwarming die zorgt voor een aangename basis themperatuur. Last but not least: een hangstoel met schapenvachtje, die zo te verschuiven is dat je tussen de openslaande deuren kunt chillen.  

Het sanitair is bijzonder en ciruculair vormgegeven. Een belevenis op zich. In het sani-huisje op wielen, wat bij het pioniershuisje staat, is aan de ene kant een toilet en aan de andere kant de douche. Aan de buitenkant een watertap. De sanitatie is circulair. Het composttoilet wordt niet doorgespoeld met water maar met een schepje zaagsel (restant uit eigen werkplaats) toegedekt. Ecologisch wc-papier is aanwezig. Uiteraard wordt even toegelicht hoe het toilet wel en niet te gebruiken zodat het systeem goed werkt. Het water van de douche wordt afgevoerd en in zogenaamde helofytenbakken gefilterd door planten. Extra bijzonder aan de douche is dat deze voorzien is van een fotoprint van de kassen, gemaakt door Suseela. Zo douche je als het ware in de kas.  

Overnachten op een Bijzonder Plekje: de Fruithof

Het Pioniershuisje staat aan de rand van de Fruithof. Maar liefst 8 hectare met kleinere boomgaarden, omringd door bomen en struiken vol bloemen, bessen en bottels. Wat de Fruithof speciaal maakt zijn de zo’n 550 (!) verschillende oude fruitrassen. Zeldzame appel-, peer- en pruimsoorten die dreigen te verdwijnen, worden veiliggesteld in Frederiksoord. De Fruithof heeft de grootste collectie oude fruitrassen van West-Europa. Cultureel erfgoed, welke samen een belangrijke genenbank vormen.
De Fruithof Frederiksoord is een Stichting en al het werk wordt gedaan door een enthousiaste en toegewijde groep vrijwilligers. Veel van hen hebben een achtergrond als kweker, hovenier of agrariër, maar er zijn ook vrijwilligers zonder ervaring in het ‘groen’ kunnen hier de kunst leren. Ook worden geregeld cursussen georganiseerd. Goed om te weten is dat de vrijwilligers op woensdag hun 'aan de slag dag' hebben. Heb je interesse om een kijkje te nemen, je bent welkom! 

In het ‘self-service’ winkeltje bij de ingang kun je fruit kopen (zelf afwegen en afrekenen). Zelf rapen kan ook.

NB Het Pioniershuisje stond een jaar lang in de voormalige tuinbouwschooltuin in Frederiksoord. Menig foto van het Pioniershuisje, die op het internet nog te vinden zijn, is dus op deze plek genomen. Deze bijzondere plek kun je evengoed nog vrij bezoeken, op wandelafstand van je verblijf.

Samen met Janneke

Het Pioniershuisje is onderdeel van een co-creatie van Tralaluna en Janneke Koomen. Pionierster Janneke heeft, na de nodige uren te hebben gemaakt in de hulpverlening, een hoofd vol had met verbeter ideeën voor de zorg. Ze vond het tijd om ook zelf woord bij daad te voegen. Grootse plannen te bereiken met kleine stappen. In plaats van achter de schrijftafel en in de wacht bij het vergunningenloket deed Janneke waar ze goed in is: aan de slag! Ze stelde zich een plek voor waar mensen even konden ‘bijkomen’ en ging op zoek naar een Tiny House. Met haar overtuigende verhaal en netwerken kwam ze bij Tralaluna. Een match! Immers ook Tralaluna wil graag betekenisvol bezig zijn.

 Naast dat het Tiny House te huur is voor recreatie gebruikt Janneke de plek op andere dagen, in haar vitaliteitstrajecten die zij biedt aan werkers in de zorg en hulpverlening die dreigen in een burn-out te raken of er al een te pakkn hebben. Janneke zag van binnenuit hoe het zorgsysteem (niet) werkt en gelooft niet in herstel van de werkers zittend bij de bedrijfsarts. Met haar andere, meer logische benadering streeft zij naar sociale vernieuwing.

 Naast dat Janneke haar eigen gasten ontvangt vanuit haar onderneming 'evenbijkomen', verzorgd zij ook het gastheerschap aan onze 'toeristische' gasten. 

Fijn eten & drinken

Uit eten kan op loopafstand. Lunchen kan ook aan de overkant, bij Grand Cafe bij het Museum de Proefkolonie. Bij restaurant Posten, in een prachtig rijksmonument, geniet je van Nordic Cuisine. Topklasse gerechten met invloeden uit Finland en Scandinavië. Uniek in Nederland. Bij Gasterij Frederiksoord staan op de kaart streekprodukten met een knipoog naar de bijzondere geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid.

Als je de kans ziet om deel te nemen aan de aanschuifmaaltijden van Esther in het Frans Lokaal (geen website, we informeren je op verzoek), dan raden we dat zeker aan. Op een pop up locatie geniet je van een verrassende heerlijke maaltijd, voor een fijne prijs, en heb je kans op interessante gesprekken met je tafelgenoten. Een super mooi concept! In de Franse Tuin is het doordeweeks ook smullen van zelfgemaakt gebak.

Op steenworpafstand, bij de Versnellingshoeve vind je snoepwinkelje ’t Zoete schuurtje met herinneringen van vroeger. Zoethout, zwart wit, kaneelstokken, enzovoort. Bij mooi weer is ook open ijssalon de Roze Big.Gert serveert hier de lekkerste ijsjes en coupes. Met eigen koekjes, gemaakt van boekweitmeel dat is geoogst van de kolonieakkers, eetbare bloemen van de Makkertuin en natuurlijk het ijs van IJsboerderij De Saks. Iets erop of erbij is te verkrijgen bij de biologische kruidenier Bij Els. Dichtsbijzijnde Super is in Vledder (2.5 km).

Iedere zaterdagochtend is er een biologische markt in Frederiksoord. 

Natuur rondom

De Koloniën van Weldadigheid worden omsloten door maar liefst drie Nationale Parken, van het Dwingelderveld en Drents Friese Wold tot de Weerribben-Wieden

Te ontdekken

Er valt veel te ontdekken en te doen. In  Vledder kun je een frisse duik nemen in het bosbad en een vermakelijke rondleiding volgen in het Museum van Valse Kunst, een van de Schatkamers van Drenthe. Persoonlijke aanraders zijn ook de pluktuinen: blauwebessen kwekerij Zeldenrust en Bloem & Oogst voor een (zelfgeplukt boeket.

Wandelend of fietsend een verhaal beleven kan op verschillende manieren. Zo is er de theatrale audiofietstocht "Vrije Kolonien", ingesproken door Philps Freriks. Aanrader zijn ook de Drenthe Hikes, waarbij je al wandelend of fietsend een lokaal verhaal verneemt. Zo neemt Foodsteps je mee in voedselproductie door de jaren heen en kun je bij Nachtkijkers ook spannende momenten beleven.  

Bij het fietstransferium (ook aan de andere kant van de schapenweide) kun je allerhande mobiliteit huren, zoals e-bike, e-scooter, e-step, e-bakfiets, ATB of een gezellige tandem. Of gewoon een fiets.

Cultuur èn innovatie, toen èn nu  

Frederiksoord kent een boeiende geschiedenis, was de eerste kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid en 'onlangs' (2021) de UNESCO Werelderfgoedstatus gekregen. Hier ontstond het begin van onze huidige verzorgingsstaat, nadat de sociaal bewogen Johannes van den Bosch het ambitieuse plan vatte om de armoede in ons land te bestrijden door het stichten van landbouwkoloniën.

In en vanuit het Pioniershuisje kun je perfect het verhaal van de Kolonien van Weldadigheid tot je nemen. Er liggen boeken om te lezen en recht tegenover het Pioniershuisje (aan de andere kant van de weide) ligt het Museum de Proefkolonie. Hier wordt het verhaal in een modern museum verbeeld en ten gehore gebracht. Het Buitenmuseum is feitelijk alles wat in de omgeving te zien is. De erfenis van de indrukwekkende geschiedenis, die zich hier 200 jaar geleden afspeelde is nog goed te zien in het landschap. Er zijn talrijke fiets en wandelroutes uitgezet, sommige ook met audiotours. De routes zijn gratis te verkrijgen en beschrijven uitgebreid het verhaal wat deels ook te zien is in het landschap. Ga van Bajes naar Bajes of het land van de Desporado's en verdiep je in de verhaallijnen. In het museum, waar tevens de VVV is gevestigd, vind je alle mogelijkheden, ook die van verkenningen met een lokale gids. In het Pioniershuisje ligt ook een VVV-map met allerhande informatie. Dus ook op maandag, wanneer het museum is gesloten, kun je goed in het verhaal duiken en je koers bepalen.

Ook op loopafstand kun je heerlijk struinen en je verwonderen in de voormalige Tuinbouwschooltuin. Stel je voor: hier liepen 120 jaar lang zogenaamde 'tuinhazen' rond. Zo werden de leerlingen van G.A. van Swieten Tuinbouwschool genoemd. Hier leerde zij de praktijk, in de tuinen van maar liefst 7 ha (!).  In de tuinen groeide en bloeide zeer bijzondere planten en bomen. In 2004 viel het doek, verhuisde het onderwijs en bleven de tuinen en de gebouwen verlaten achter. Jarenlang gebeurde er niets. Voor menigeen spijtig om te aanschouwen. De natuur en de tand des tijds nam het over. Het verval voor de een spijtig om te aanschouwen, voor de ander een inspirerend walhalla.  De kassen gaven decor aan kunstprojecten als Into the Nature en menig fotoshoot. Inmiddels zijn lokale vrijwilligers en oude tuinhazen enthousiast begonnen om weer aandacht te geven aan de plek. Zoals bijvoorbeeld de 100 jaar oude peren-allée vol bijzondere rassen. Ook vind je hier de Makkertuin, een sociale voedseltuin die zich richt op kleinschalige voedselproductie en innovatie als belangrijk onderdeel van de circulaire economie. De oogst en ook de biologische scharreleieren van de kippen uit de kas, worden lokaal afgezet en zijn ter plekke te koop. Kom je op het juiste moment, dan kun je ook de gewilde Corona-aardbeien kopen.

Een interessante plek is zeker ook de Versnellingshoeve 't Kiemt, de plek voor het uitwisselen, versterken, uitrollen en lanceren van innovatieve ideeen. De Circulaire Versnellers worden gedreven door een ideaal; een betere wereld waarbij circulaire economie één van de middelen is om een stap verder te komen. Dit mag best een beetje sneller. De nadruk ligt op doen! Inspirerende voorbeelden te over en altijd wat nieuws wat nog komt. Studenten van NICE werken hier geregeld aan vraagstukken die alles te maken hebben met Circulaire Economie. 

Leader