Pioniershuisje

Overnachten in een Tiny House 

Niet op een camping, niet op een huisjespark, niet bij een particulier. Dit Tiny House voor 2 personen, staat op een boeiende historische plek en nieuwe pioniersgrond. De eerste en vooralsnog enige overnachtingsmogelijkheid op deze unieke plek: de tuinen van de voormalige tuinbouwschool in Frederiksoord (ZuidWest Drenthe).

pioniershuisje tralaluna drenthe 05 IMG 6469 pioniershuis tiny house tralaluna frederiksoord bijzonder overnachten     

Hergebruik en ecologische bouw 

Het pioniershuisje is gemaakt deels met hergebruikte materialen waardoor het geheel 100% uniek is en met een verhaal. Zelfs het riet op het dak is eerder gebruikt. Een wandbekleding binnen bestaat uit vervezelfde afgedankte spijkerbroeken. Oude materialen met een mix van frisse en nieuwe spullen maken het geheel tot een fijne en inspirerende plek om te zijn.

pioniershuis upcycling tralaluna Pioniershuis tiny house tralaluna hergebruik kozijn 5pioniershuis tiny house tralaluna upcycling denimtex 

In het achterste deel van het Tiny House is het slaapvertrek met over de volle breedte een dakvenster. Sterrenkijken of cloudspotting, zelfs als het regent een fijn vooruitzicht. De bedden kunnen desgewenst als 2 enkele of als tweepersoonsbed worden opgemaakt. Verder zijn aanwezig een keukengedeelte met koelkast en tweepitskookstel. De eet/werktafel hangt uitklapbaar aan de muur. Bij de zithoek een fijne houtkachel die gebruikt kan worden aanvullend op de vloerverwarming die zorgt voor een aangename basis themperatuur. Last but not least: een hangstoel met schapenvachtje, die zo te verschuiven is dat je tussen de openslaande deuren kunt chillen. 

 pioniershuis tiny house frederiksoord Tralaluna  pioniershuis tiny house tralaluna frederiksoord even bijkomen Tralaluna pioniershuis binnen 5 pioniershuis tiny house tralaluna frederiksoord interieur 3

Het sanitair is bijzonder en ciruculair vormgegeven. Een belevenis op zich. In het sani-huisje op wielen, wat bij het pioniershuisje staat, is aan de ene kant een toilet en aan de andere kant de douche. Aan de buitenkant een watertap. De sanitatie is circulair. Het composttoilet wordt niet doorgespoeld met water maar met een schepje zaagsel (restant uit eigen werkplaats) toegedekt. Ecologisch wc-papier is aanwezig. Uiteraard wordt even toegelicht hoe het toilet wel en niet te gebruiken zodat het systeem goed werkt. Het water van de douche wordt afgevoerd en in zogenaamde helofytenbakken gefilterd door planten. Extra bijzonder aan de douche is dat deze voorzien is van een fotoprint van de kassen, gemaakt door Suseela. Zo douche je als het ware in de kas. 

96438765 3002326723194865 5675968675174154240 o  pioniershuis secreet foto wrapping Tralaluna 2 pioniershuisje tralaluna drenthe 04 

Overnachten op een Bijzonder Plekje

Stel je voor: hier liepen 120 jaar lang zogenaamde 'tuinhazen' rond. Zo werden de leerlingen van G.A. van Swieten Tuinbouwschool genoemd. Hier leerde zij de praktijk, in de tuinen van maar liefst 7 ha (!) bestaande uit rotstuinen, engelse en franse tuinen, kwekerij, arboretum, boomgaard en nog veel meer. Duizenden studenten zijn hier vakkundig opgeleid. Met van Swieten op je CV werp je nog steeds hoge ogen. In de tuinen groeide en bloeide zeer bijzondere planten en bomen. In 2004 viel het doek, verhuisde het onderwijs en bleven de tuinen en de gebouwen verlaten achter. Jarenlang gebeurde er niets. Voor menigeen spijtig om te aanschouwen. De natuur en de tand des tijds nam het over.

Zie nu: het pioniershuisje staat sinds mei 2020 aan de rand van de voormalige Tuinbouwschool, tussen het oude ketelhuisje en de kassen in. De tuinen zijn openbaar toegankelijk. Goed om te weten dat het Tiny House op een afgebakend stuk staat maar zoals je begrijpt vele blikken vangt. In de tuinen zijn nog steeds veel bijzondere planten en bomen te vinden. Je staat versteld. Voor de kenner en liefhebber een paradijs, Voor de leek een ontdekking in sprookjesachtige setting. Een boom met verschillende takken, een boksboom? Ja, dat kun je hier vinden. De kassen in verval geven instawaardige plaatjes. Ze gaven decor aan kunstprojecten als Into the Nature en menig fotoshoot.

  IMG 5640 IMG 6469 

Lokale vrijwilligers en oude tuinhazen zijn weer enthousiast begonnen om weer aandacht te geven aan de plek. Stap voor stap worden delen van de tuinen in ere hersteld. Zoals bijvoorbeeld de 100 jaar oude peren-allée vol bijzondere rassen. Inmiddels scharrelen er ook kippen in de kas die bruine, witte èn groene eieren leggen. Deze biologische scharreleiren worden lokaal afgezet.

Nieuwe pioniers vinden ook plek in de proeftuin. Circulaire versnellers, bekend van oesterzwammen op koffiedik kweken (Westerzwam), zetten nieuwe projecten op en vinden daarbij samenwerking met enthousiaste studenten via N.I.C.E. De insteek 'Doen is het nieuwe Denken' werpt letterlijk zijn vruchten af en krijgt steeds meer mensen enthousiast. Van Proefkolonie naar Proeftuin van Weldadigheid. Een interessante plek in beweging en groei dus. Waar Tralaluna en Janneke Komen elkaar vonden...

Waarom Tralaluna op deze plek?

Degene die Tralaluna kent weet dat wij graag iets nieuws ontdekken en bijdragen aan iets van betekenis. 

pioniershuis tiny house tralaluna frederiksoord gastheerschap DrentheWe troffen Janneke en met haar deze plek. Een combinatie die inspirerende chemie gaf. Naast dat het Tiny House te huur is voor recreatie gebruikt Janneke de plek op andere dagen, in haar vitaliteitstrajecten die zij biedt aan werkers in de zorg en hulpverlening die dreigen in een burn-out te raken of er al een te pakkn hebben. Janneke zag van binnenuit hoe het zorgsysteem (niet) werkt en gelooft niet in herstel van de werkers zittend bij de bedrijfsarts. Met haar andere, meer logische benadering streeft zij naar sociale vernieuwing. Huidige eigenaar van de tuinbouwschool en zorgondernemer, Ruud Slot, viel ook voor Janneke's 'anders&beter' insteek en geeft haar daarom de grond in bruikleen. Naast dat Janneke haar eigen gasten ontvangt vanuit haar onderneming 'evenbijkomen', verzorgd zij ook het gastheerschap aan onze 'toeristische' gasten. Lees hier het artikel in de Star.

 

 

 

 

Anderen over het Pioniershuisje

recensie Betty de Haan postMenig 'tuinhaas' heeft het Pioniershuisje gevonden en haalde herinneringen op over de plek waar ze onderwijs volgde. Betty was met haar man Gertjan de eerste en werd direct ambassadeur.

Recensie Betty de Haan recensie Betty 2 

 

Pioniershuisje by night expeditie kramrecensie Kram PioniershuisjeTralaluna Kram

Liv van Expeditie Kram overnachtte met vriend en Pizza in het Pioniershuisje. In haar natuurbriefje en op haar website schreef ze een enthousiast blog.   


Katja Staring Tralalunarecensie Katja 1recensie Katja 2  

 

 

 

 

 

 

Tuinavonturier Katja Staring, bekend van het platform over groene onderwerpen Dailyinspiration, genoot van de volle maan, de groene wereld in de tuin en ving e.a. in onderstaande mooie beelden.

Tiny House Frederiksoord Katja Staring 3 Tiny House Frederiksoord Katja Staring 4 Tiny House Frederiksoord Katja Staring 2 Tiny House Frederiksoord Katja Staring 8 

 

Ook Travelbacktobasic verkende alle 21 nationaal parken in Nederland en ja, dan is overnachten in het Pioniershuisje een strategische keuze. Lees hun Travelbacktobasic verslag

instagram transparantMeer impressies van gasten vind je volop op instagram.

 

Op ontdekking in ZuidWest Drenthe 

Vanuit het pioniershuisje valt van alles te ontdekken.

Cultuur en historie

Frederiksoord kent een boeiende geschiedenis en was de eerste kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid en is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus.Hier ontstond het begin van onze huidige verzorgingsstaat. lees meer 

Museum de Proefkolonie op loopafstand, is de plek om het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid te leren kennen. Het verhaal van de sociaal bewogen Johannes van den Bosch en zijn ambitieuse plan om de armoede in ons land te bestrijden door het stichten van landbouwkoloniën. 

Het Buitenmuseum is feitelijk alles wat in de omgeving te zien is. De erfenis van de indrukwekkende geschiedenis, die zich hier 200 jaar geleden afspeelde is nog goed te zien in het landschap. Er zijn talrijke fiets en wandelroutes uitgezet, sommige ook met audiotours. De routes zijn gratis te verkrijgen en beschrijven uitgebreid het verhaal wat deels ook te zien is in het landschap. Ga van Bajes naar Bajes of het land van de Desporado's en verdiep je in de verhaallijnen.

Bij het fietstransferium huur je een e-bike, e-scooter, e-step, e-bakfiets, ATB of een gezellige tandem.

Natuur

De Koloniën van Weldadigheid worden omsloten door maar liefst drie Nationale Parken, van het Dwingelderveld en Drents Friese Wold tot de Weerribben-Wieden. 

Fijn eten & drinken

In het Huygens Huys, een prachtig rijksmonument, geniet je van verse appeltaart tussen een uitgebreide collectie exclusieve antieke klokken en horloges. Neem zeker even de tijd om hier bij stil te staan. 

Uit eten kan op loopafstand bij Gasterij Frederiksoord (di-zo). Op de kaart staan streekprodukten, bijvoorbeeld de korona-aarbeien uit de tuinen. 

De bakkerij van de Gasterij is van dinsdag tm zaterdag vanaf 8.00 uur open voor ambachtelijk versgebakken koloniebrood, koek en cake.