Pioniershuisje

Overnachten in een Tiny House 

Niet op een camping, niet op een huisjespark, niet bij een particulier. Dit Tiny House voor 2 personen, staat op een boeiende historische en b(l)oeiende plek. De eerste en vooralsnog enige overnachtingsmogelijkheid op deze unieke plek: aan de rand van de Fruithof in Frederiksoord (ZuidWest Drenthe).

pioniershuisje tralaluna drenthe 05 appelboom pioniershuis tiny house tralaluna frederiksoord bijzonder overnachten     

Hergebruik en ecologische bouw 

Het pioniershuisje is gemaakt deels met hergebruikte materialen waardoor het geheel 100% uniek is en met een verhaal. Zelfs het riet op het dak is eerder gebruikt. Een wandbekleding binnen bestaat uit vervezelfde afgedankte spijkerbroeken. Oude materialen met een mix van frisse en nieuwe spullen maken het geheel tot een fijne en inspirerende plek om te zijn.

pioniershuis upcycling tralaluna Pioniershuis tiny house tralaluna hergebruik kozijn 5pioniershuis tiny house tralaluna upcycling denimtex 

In het achterste deel van het Tiny House is het slaapvertrek met over de volle breedte een dakvenster. Sterrenkijken of cloudspotting, zelfs als het regent een fijn vooruitzicht. De bedden kunnen desgewenst als 2 enkele of als tweepersoonsbed worden opgemaakt. Verder zijn aanwezig een keukengedeelte met koelkast en tweepitskookstel. De eet/werktafel hangt uitklapbaar aan de muur. Bij de zithoek een fijne houtkachel die gebruikt kan worden aanvullend op de vloerverwarming die zorgt voor een aangename basis themperatuur. Last but not least: een hangstoel met schapenvachtje, die zo te verschuiven is dat je tussen de openslaande deuren kunt chillen. 

 pioniershuis tiny house frederiksoord Tralaluna  pioniershuis tiny house tralaluna frederiksoord even bijkomen Tralaluna pioniershuis binnen 5 pioniershuis tiny house tralaluna frederiksoord interieur 3

Het sanitair is bijzonder en ciruculair vormgegeven. Een belevenis op zich. In het sani-huisje op wielen, wat bij het pioniershuisje staat, is aan de ene kant een toilet en aan de andere kant de douche. Aan de buitenkant een watertap. De sanitatie is circulair. Het composttoilet wordt niet doorgespoeld met water maar met een schepje zaagsel (restant uit eigen werkplaats) toegedekt. Ecologisch wc-papier is aanwezig. Uiteraard wordt even toegelicht hoe het toilet wel en niet te gebruiken zodat het systeem goed werkt. Het water van de douche wordt afgevoerd en in zogenaamde helofytenbakken gefilterd door planten. Extra bijzonder aan de douche is dat deze voorzien is van een fotoprint van de kassen, gemaakt door Suseela. Zo douche je als het ware in de kas. 

  pioniershuis secreet foto wrapping Tralaluna 2 pioniershuisje tralaluna drenthe 04 

Overnachten op een Bijzonder Plekje

bloemrijke strokenHet Pioniershuisje staat aan de rand van de Fruithof. Maar liefst 8 hectare met kleinere boomgaarden, omringd door bomen en struiken vol bloemen, bessen en bottels. Wat de Fruithof speciaal maakt zijn de zo’n 550 (!) verschillende oude fruitrassen. Zeldzame appel-, peer- en pruimsoorten die dreigen te verdwijnen, worden veiliggesteld in Frederiksoord. De Fruithof heeft de grootste collectie oude fruitrassen van West-Europa. Cultureel erfgoed, welke samen een belangrijke genenbank vormen.
De Fruithof Frederiksoord is een stichting en al het werk wordt gedaan door een enthousiaste en toegewijde groep vrijwilligers. Veel van hen hebben een achtergrond als kweker, hovenier of agrariër, maar er zijn ook vrijwilligers zonder ervaring in het ‘groen’ kunnen hier de kunst leren. Ook worden geregeld cursussen georganiseerd. Goed om te weten is dat de vrijwilligers op woensdag hun 'aan de slag dag' hebben. Heb je interesse om een kijkje te nemen, je bent welkom. Wil je liever geen tuinwerkgeluiden, deze zijn op woensdagochtend dus wel te verwachten.

In het ‘self-service’ winkeltje bij de ingang kun je fruit kopen (zelf afwegen en afrekenen). Zelf rapen kan ook.

NB Het Pioniershuisje stond een jaar lang in de voormalige tuinbouwschooltuin in Frederiksoord. Menig foto van het Pioniershuisje is dus op deze plek genomen. Deze bijzondere plek kun je evengoed nog vrij bezoeken, op wandelafstand van je verblijf.

 fruitkraam  

 

Samen met Janneke

even bijkomen fotojanneke evenbijkomen 3Het Pioniershuisje is onderdeel van een co-creatie van Tralaluna en Janneke Koomen. Pionierster Janneke heeft, na de nodige uren te hebben gemaakt in de hulpverlening, een hoofd vol had met verbeter ideeën voor de zorg. Ze vond het tijd om ook zelf woord bij daad te voegen. Grootse plannen te bereiken met kleine stappen. In plaats van achter de schrijftafel en in de wacht bij het vergunningenloket deed Janneke waar ze goed in is: aan de slag! Ze stelde zich een plek voor waar mensen even konden ‘bijkomen’ en ging op zoek naar een Tiny House. Met haar overtuigende verhaal en netwerken kwam ze bij Tralaluna. Een match! Immers ook Tralaluna wil graag betekenisvol bezig zijn.

 Naast dat het Tiny House te huur is voor recreatie gebruikt Janneke de plek op andere dagen, in haar vitaliteitstrajecten die zij biedt aan werkers in de zorg en hulpverlening die dreigen in een burn-out te raken of er al een te pakkn hebben. Janneke zag van binnenuit hoe het zorgsysteem (niet) werkt en gelooft niet in herstel van de werkers zittend bij de bedrijfsarts. Met haar andere, meer logische benadering streeft zij naar sociale vernieuwing.

 Naast dat Janneke haar eigen gasten ontvangt vanuit haar onderneming 'evenbijkomen', verzorgd zij ook het gastheerschap aan onze 'toeristische' gasten. 

 

Fijne Gasten

recensie Betty de Haan postHet afgelopen jaar verbleven heel wat gasten in het Pioniershuisje. Deels waren dit ‘zorggasten’ van Janneke. Harde werkers uit de zorg en het onderwijs, van jeugdwerker tot gymleraar, die er kwamen als onderdeel van het vitaliteitstraject wat Janneke biedt gericht op burnout (preventie). Deels waren het ook ‘toeristische gasten’, van oude tuinhazen tot jonge Tiny House fans en gasten op zoek naar een originele overnachting. Een tweeërlei doelgroep die in de praktijk eigenlijk veel overlap kende. Het sfeervolle, kleinschalige en de rust werd door ieder gewaardeerd en ook de ‘reguliere’ gasten raakte geïnspireerd door een praatje met Janneke.

Betty was met haar man Gertjan (een oude tuinhaas) de eerste gast en werd direct ambassadeur.

Recensie Betty de Haan recensie Betty 2 

 

Pioniershuisje by night expeditie kramrecensie Kram PioniershuisjeTralaluna Kram

Liv van Expeditie Kram overnachtte met vriend en Pizza in het Pioniershuisje. In haar natuurbriefje en op haar website schreef ze een enthousiast blog.   


Katja Staring Tralalunarecensie Katja 1recensie Katja 2  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuinavonturier Katja Staring, bekend van het platform over groene onderwerpen Dailyinspiration, genoot van de volle maan, de groene wereld in de tuin en ving e.a. in onderstaande mooie beelden.

Tiny House Frederiksoord Katja Staring 3 Tiny House Frederiksoord Katja Staring 4 Tiny House Frederiksoord Katja Staring 2 Tiny House Frederiksoord Katja Staring 8 

 

Ook Travelbacktobasic verkende alle 21 nationaal parken in Nederland en ja, dan is overnachten in het Pioniershuisje een strategische keuze. Lees hun Travelbacktobasic verslag

 Tralaluna review pioniershuisje 1Tralaluna review pioniershuisje tekeningTralaluna review pioniershuisje 2Tralaluna review pioniershuisje kaarten

instagram transparantMeer impressies van gasten vind je volop op instagram.

 

Op ontdekking in ZuidWest Drenthe 

Vanuit het pioniershuisje valt van alles te ontdekken. In het Pioniershuisje ligt een map met allerhande info over de omgeving en (hoe handig) in het museum de Proefkolonie (aan de overkant) is de TIP (VVV) gevestigd.

Cultuur en historie

Frederiksoord kent een boeiende geschiedenis en was de eerste kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid en is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus.Hier ontstond het begin van onze huidige verzorgingsstaat. lees meer 

Museum de Proefkolonie op steenworpafstand, is de plek om het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid te leren kennen. Het verhaal van de sociaal bewogen Johannes van den Bosch en zijn ambitieuse plan om de armoede in ons land te bestrijden door het stichten van landbouwkoloniën. 

Het Buitenmuseum is feitelijk alles wat in de omgeving te zien is. De erfenis van de indrukwekkende geschiedenis, die zich hier 200 jaar geleden afspeelde is nog goed te zien in het landschap. Er zijn talrijke fiets en wandelroutes uitgezet, sommige ook met audiotours. De routes zijn gratis te verkrijgen en beschrijven uitgebreid het verhaal wat deels ook te zien is in het landschap. Ga van Bajes naar Bajes of het land van de Desporado's en verdiep je in de verhaallijnen.

Bij het fietstransferium (aan de andere kant van de schapenweide) huur je een e-bike, e-scooter, e-step, e-bakfiets, ATB of een gezellige tandem. 

Ook op loopafstand kun je heerlijk struinen en je verwonderen in de voormalige Tuinbouwschooltuin. Stel je voor: hier liepen 120 jaar lang zogenaamde 'tuinhazen' rond. Zo werden de leerlingen van G.A. van Swieten Tuinbouwschool genoemd. Hier leerde zij de praktijk, in de tuinen van maar liefst 7 ha (!).  In de tuinen groeide en bloeide zeer bijzondere planten en bomen. In 2004 viel het doek, verhuisde het onderwijs en bleven de tuinen en de gebouwen verlaten achter. Jarenlang gebeurde er niets. Voor menigeen spijtig om te aanschouwen. De natuur en de tand des tijds nam het over. Het verval voor de een spijtig om te aanschouwen, voor de ander een inspirerend walhalla.  De kassen gaven decor aan kunstprojecten als Into the Nature en menig fotoshoot. Inmiddels zijn lokale vrijwilligers en oude tuinhazen enthousiast begonnen om weer aandacht te geven aan de plek. Zoals bijvoorbeeld de 100 jaar oude peren-allée vol bijzondere rassen. 
Nieuwe pioniers vinden ook plek in de proeftuin. Zo zette de Circulaire Versnellers, bekend van oesterzwammen op koffiedik kweken (Westerzwam), een sociale voedseltuin (de Makkertuin) op. Zeker ook een aanwinst is de inzet van studenten van N.I.C.E. (Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie). Zij richten zich op kleinschalige voedselproductie en innovatie als belangrijk onderdeel van de circulaire economie. Ze hebben hun plek in de kassen waar ook kippen hun ei leggen, naast bruine, witte ook groene (!). Deze biologische scharreleieren worden lokaal afgezet en zijn ter plekke te koop. Dat geldt ook voor de oogst uit de Makkertuintjes. De Corona-aardbeien zijn inmiddels erg gewild. Een interessante plek in beweging en groei dus.

Natuur

De Koloniën van Weldadigheid worden omsloten door maar liefst drie Nationale Parken, van het Dwingelderveld en Drents Friese Wold tot de Weerribben-Wieden. 

Fijn eten & drinken

In het Huygens Huys, een prachtig rijksmonument, geniet je van verse appeltaart tussen een uitgebreide collectie exclusieve antieke klokken en horloges. Neem hier zeker even de tijd om hier bij stil te staan. Bob geeft ook rondleidingen door het gebied met de electrische Kolonie- express

Uit eten kan op loopafstand bij Gasterij Frederiksoord (di-zo). Op de kaart staan streekprodukten, bijvoorbeeld de korona-aarbeien uit de tuinen. 

Op steenworpafstand vind je snoepwinkelje ’t Zoete schuurtje met herinneringen van vroeger. Zoethout, zwart wit, kaneelstokken, enzovoort. Bij mooi weer is ook open ijssalon de Roze Big. Een lekker speciaal biertje vind je (als je kunt kiezen) bij Bier van Eijk in de oude tramremise. Ambachtelijk versgebakken koloniebrood, koek en cake koop je bij de bakkerij van Gasterij Frederiksoord. Iets erop of erbij is te verkrijgen bij de biologische kruidenier Bij Els. Dichtsbijzijnde Super is in Vledder (2.5 km) waar je ook het bosbad in kunt duiken of een vermakelijke rondleiding kunt volgen in het Museum van Valse Kunst. Persoonlijke aanraders zijn ook de pluktuinen: blauwebessen kwekerij Zeldenrust en voor een (zelfgeplukt) boeket Bloem & Oogst. 

Iedere zaterdagochtend is er een biologische markt in Frederiksoord.