Overnachten in een Tiny House

Dit Tiny House staat op een boeiende historische en b(l)oeiende plek: aan de rand van de Fruithof boomgaarden met maar liefst 550 (!) verschillende zeldzame fruitrassen. Unesco Wereld Erfgoed.  Uniek in zijn soort, de enige overnachtingsmogelijkheid op deze bijzondere plek. Fijn alleen of met z’n twee.

tiny house tralaluna

Wat een Verhaal

Het Pioniershuisje is geïnspireerd door de vroegere koloniewoningen die in het gebied stonden. Arme paupers uit het Westen kregen daarin kans op een beter leven. Ook een tweede leven kregen nogal wat materialen die gebruikt zijn in dit Pioniershuisje. Het maakt het geheel 100% uniek en met een inspirerend verhaal. Een verhaal wat we graag met je delen.

interieur tiny house

Stel je voor

Een droom van velen, een eigen Tiny House. Neem de proef op de som en ervaar het. Maar wees gewaarschuwd. Menigeen wordt verliefd.

houtkachel

Huis en Haard

Het Pioniershuisje is jaarrond heerlijk om in te verblijven. Mede dankzij de vloerverwarming en houtkachel. Ook ’s zomers kun je in de vlammen staren, buiten in het kampvuur.

Voor het oprapen

Je bent vrij om door de boomgaarden te struinen. Gevallen fruit mag je rapen en ook bij het fruitstalletje kun je terecht voor super vers, zongerijpt, onbespoten fruit.

Sterrenkijken of cloudspotting

In het achterste deel van het Tiny House is het slaapvertrek met over de volle breedte een dakvenster. Sterrenkijken of cloudspotting, zelfs als het regent een fijn vooruitzicht. De bedden kunnen desgewenst als 2 enkele of als tweepersoonsbed worden opgemaakt. Dus of je nu komt met je lief of een fijne vriendin of familielid, we zetten het neer net zo close of niet als jij wilt.

Circulair Sanihuisje op Wielen

Een belevenis op zich. In het sanihuisje op wielen, wat bij het pioniershuisje staat, is een belevenis op zich. Aan de ene kant een toilet en aan de andere kant de douche. Aan de buitenkant een watertap. De sanitatie is circulair.

Lees meer

Het composttoilet wordt niet doorgespoeld met water maar met een schepje zaagsel (restant uit eigen werkplaats) toegedekt. Ecologisch wc-papier is aanwezig. Uiteraard wordt even toegelicht hoe het toilet wel en niet te gebruiken zodat het systeem goed werkt. Het water van de douche wordt afgevoerd en in zogenaamde helofytenbakken gefilterd door planten. Extra bijzonder aan de douche is dat deze voorzien is van een fotoprint van de Frederiksoord kassen.

Hoe vaak kun je Joepie roepen?

Last but not least: een hangstoel met schapenvachtje, die zo te verschuiven is dat je of binnen of tussen de openslaande deuren kunt chillen.

Gastvrouw Pioniershuisje: Janneke

Het Pioniershuisje in staat op een soloplekje, te bereiken via een boomgaard, in Unesco Werelderfgoed. Dat vraagt specifieke zorg en aandacht. Janneke is daar een kei in! Zij kent het geheel als haar broekzak en geeft gasten op haar eigen wijze informatie opdat zij zich snel thuis voelen. Bevlogen ook kan zij het verhaal van de omgeving vertellen en ontstaan er geregeld mooie gesprekken.

Lees meer over (samen met) Janneke

Het Pioniershuisje is onderdeel van een co-creatie van Tralaluna en Janneke Koomen. Pionierster Janneke heeft, na de nodige uren te hebben gemaakt in de hulpverlening, een hoofd vol met verbeter ideeën voor de zorg. Ze vond het tijd om ook zelf woord bij daad te voegen. Grootse plannen te bereiken met kleine stappen. In plaats van achter de schrijftafel en in de wacht bij het vergunningenloket deed Janneke waar ze goed in is: aan de slag! Ze stelde zich een plek voor waar mensen even konden ‘bijkomen’ en ging op zoek naar een Tiny House. Met haar overtuigende verhaal en netwerken kwam ze bij Tralaluna. Een match! Immers ook Tralaluna wil graag betekenisvol bezig zijn.

Naast dat het Tiny House te huur is voor recreatie, gebruikt Janneke de plek op andere dagen, in haar vitaliteitstrajecten die zij biedt aan werkers in de zorg en hulpverlening die dreigen in een burn-out te raken of er al een te pakken hebben. Janneke zag van binnenuit hoe het zorgsysteem (niet) werkt en gelooft niet in herstel van de werkers zittend bij de bedrijfsarts. Met haar andere, meer logische benadering streeft zij naar sociale vernieuwing.

Janneke Komen haar onderneming heeft de treffende naam Evenbijkomen. 

Bijzonder Plekje

Overnachten op een bijzonder plekje: De Fruithof

Het Pioniershuisje staat aan de rand van de Fruithof. Maar liefst 8 hectare met kleinere boomgaarden, omringd door bomen en struiken vol bloemen, bessen en bottels. Wat de Fruithof speciaal maakt zijn de zo’n 550 (!) verschillende oude fruitrassen. Zeldzame appel-, peer- en pruimsoorten die dreigen te verdwijnen, worden veiliggesteld in Frederiksoord. De Fruithof heeft de grootste collectie oude fruitrassen van West-Europa. Cultureel erfgoed, welke samen een belangrijke genenbank vormen.
De Fruithof Frederiksoord is een Stichting en al het werk wordt gedaan door een enthousiaste en toegewijde groep vrijwilligers. Veel van hen hebben een achtergrond als kweker, hovenier of agrariër, maar er zijn ook vrijwilligers zonder ervaring in het ‘groen’ kunnen hier de kunst leren. Ook worden geregeld cursussen georganiseerd. Goed om te weten is dat de vrijwilligers op woensdag hun ‘aan de slag dag’ hebben. Heb je interesse om een kijkje te nemen, je bent welkom! 

In het ‘self-service’ winkeltje bij de ingang kun je fruit kopen (zelf afwegen en afrekenen). Zelf rapen kan ook.

NB Het Pioniershuisje stond een jaar lang in de voormalige tuinbouwschooltuin in Frederiksoord. Menig foto van het Pioniershuisje, die op het internet nog te vinden zijn, is dus op deze plek genomen. Deze bijzondere plek kun je evengoed nog vrij bezoeken, op wandelafstand van je verblijf.

Omgeving

Fijn eten & drinken

Uit eten kan op loopafstand. Lunchen kan ook aan de overkant, bij Grand Cafe bij het Museum de Proefkolonie. Bij restaurant Posten, in een prachtig rijksmonument, geniet je van Nordic Cuisine. Topklasse gerechten met invloeden uit Finland en Scandinavië. Uniek in Nederland.

Als je de kans ziet om deel te nemen aan de aanschuifmaaltijden van Esther Viool (geen website, we informeren je op verzoek), dan raden we dat zeker aan! Op een pop up locatie, in de de Kas op de Fruithof, geniet je van een verrassende heerlijke maaltijd, voor een fijne prijs, en heb je kans op interessante gesprekken met je tafelgenoten. Een super mooi concept! In de Kas kun je op zondag ook geregeld ook smullen van zelfgemaakt gebak en verse lunches.

Op steenworpafstand, bij de Versnellingshoeve vind je snoepwinkelje ’t Zoete schuurtje met herinneringen van vroeger. Zoethout, zwart wit, kaneelstokken, enzovoort. Bij mooi weer is ook open ijssalon de Roze Big. Gert serveert hier de lekkerste ijsjes en coupes. Met eigen koekjes, gemaakt van boekweitmeel dat is geoogst van de kolonieakkers, eetbare bloemen van de Makkertuin en natuurlijk het ijs van IJsboerderij De Saks.

Iets erop of erbij is te verkrijgen bij de biologische kruidenier Bij Els. 

Iedere zaterdagochtend is er een biologische boerenmarkt in Vledder, het naastgelegen dorpje. 

Dichtstbijzijnde Super is in Vledder (2.5 km), alwaar ook overige horeca.

Te ontdekken

Frederiksoord kent een boeiende geschiedenis, was de eerste kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid en ‘onlangs’ (2021) de UNESCO Werelderfgoedstatus gekregen. Hier ontstond het begin van onze huidige verzorgingsstaat, nadat de sociaal bewogen Johannes van den Bosch het ambitieuze plan vatte om de armoede in ons land te bestrijden door het stichten van landbouwkoloniën. In en vanuit het Pioniershuisje kun je perfect het verhaal van de Kolonien van Weldadigheid tot je nemen. Er liggen boeken om te lezen en recht tegenover het Pioniershuisje (aan de andere kant van de weide) ligt het Museum de Proefkolonie. Hier wordt het verhaal in een modern museum verbeeld en ten gehore gebracht. 

Wandelend of fietsend een verhaal beleven kan op verschillende manieren. Zo is er de theatrale audiofietstocht “Vrije Kolonien“, ingesproken door Philps Freriks. Aanrader zijn ook de Drenthe Hikes, waarbij je al wandelend of fietsend een lokaal verhaal verneemt. Zo neemt Foodsteps je mee in voedselproductie door de jaren heen en kun je bij Nachtkijkers ook spannende momenten beleven.  

Bij het fietstransferium (ook aan de andere kant van de schapenweide) kun je allerhande mobiliteit huren, zoals e-bike, e-scooter, e-step, e-bakfiets, ATB of een gezellige tandem. Of gewoon een fiets.

Op loopafstand kun je heerlijk struinen en je verwonderen in de voormalige Tuinbouwschooltuin. Stel je voor: hier liepen 120 jaar lang zogenaamde ’tuinhazen’ rond. Zo werden de leerlingen van G.A. van Swieten Tuinbouwschool genoemd. Hier leerde zij de praktijk, in de tuinen van maar liefst 7 ha (!).  In de tuinen groeide en bloeide zeer bijzondere planten en bomen. In 2004 viel het doek, verhuisde het onderwijs en bleven de tuinen en de gebouwen verlaten achter.

Jarenlang gebeurde er niets. Voor menigeen spijtig om te aanschouwen. De natuur en de tand des tijds nam het over. Het verval voor de een spijtig om te aanschouwen, voor de ander een inspirerend walhalla.  De kassen gaven decor aan kunstprojecten als Into the Nature en menig fotoshoot. Inmiddels zijn lokale vrijwilligers en oude tuinhazen enthousiast begonnen om weer aandacht te geven aan de plek, Ook vind je hier de Makkertuin, een sociale voedseltuin die zich richt op kleinschalige voedselproductie en innovatie als belangrijk onderdeel van de circulaire economie. De oogst en ook de biologische scharreleieren van de kippen uit de kas, worden lokaal afgezet en zijn ter plekke te koop. Kom je op het juiste moment, dan kun je ook de gewilde Corona-aardbeien kopen. Wil je meer weten over het herstel van het erfgoed, moet je bij de Proef zijn, die werken aan de ambitie om de Tuinen en gebouwen een nieuwe functie te geven gericht op de thema’s historisch groen, tuinbouw, voedsel, educatie en kunst en cultuur. Een interessante plek is zeker ook de Versnellingshoeve ’t Kiemt, de plek voor het uitwisselen, versterken, uitrollen en lanceren van innovatieve ideeën. De Circulaire Versnellers worden gedreven door een ideaal; een betere wereld waarbij circulaire economie één van de middelen is om een stap verder te komen.

Ook op loopafstand leer je over het nut van de bijen in het eco-systeem bij de Bijenhoff.  Een natuurpark met uniek doolhof (publicatie in de National Geographic). In  Vledder kun je een frisse duik nemen in het bosbad en een vermakelijke rondleiding volgen in het Museum van Valse Kunst, een van de Schatkamers van Drenthe. Ook het Miramar museum spreekt tot de verbeelding, je vraagt je toch af ‘een zeemuseum hier?’ Persoonlijke aanrader is ook de pluktuin blauwebessen kwekerij Zeldenrust.

Natuur

Voor een wandeling in Frederiksoord, ga je naar het Sterrenbos. Het Pioniershuisje is een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van maar liefst drie Nationale Parken, van het Dwingelderveld en Drents Friese Wold tot de Weerribben-Wieden

Gastreviews

Fijne Gasten

Het afgelopen jaar verbleven heel wat gasten in het Pioniershuisje. Deels waren dit ‘zorggasten’ van Janneke. Harde werkers uit de zorg en het onderwijs, van jeugdwerker tot gymleraar, die er kwamen als onderdeel van het vitaliteitstraject wat Janneke biedt gericht op burnout (preventie). Deels waren het ook ‘toeristische gasten’, van oude tuinhazen tot jonge Tiny House fans en gasten op zoek naar een originele overnachting en graag in duik nemen in de rijke cultuur historie en natuur die hier te vinden is. Een gevarieerde doelgroep die in de praktijk eigenlijk veel overlap kende. Het sfeervolle, kleinschalige, unieke en de rust wordt door ieder gewaardeerd.  

Betty was met haar man Gertjan (een oude tuinhaas) de eerste gast en werd direct ambassadeur.

Liv van Expeditie Kram overnachtte met vriend en Pizza in het Pioniershuisje. In haar natuurbriefje en op haar website schreef ze een enthousiast blog.  

Tuinavonturier Katja Staring, bekend van het platform over groene onderwerpen Dailyinspiration, genoot van de volle maan, de groene wereld in de tuin en ving e.a. in onderstaande mooie beelden.

Ook Travelbacktobasic verkende alle 21 nationaal parken in Nederland en ja, dan is overnachten in het Pioniershuisje een strategische keuze. Lees hun Travelbacktobasic verslag

Ook professionele gasten, met specialisatie schrijven en/of fotografie, overnachtte in het Pioniershuisje. Daarmee vulden ze ons fotoboek aan met super sfeervolle beelden.

Te gast was Adrienne Wildeman van Honeyguide, een platform wat zich richt op bewust reizen door pekjes weg van de massa onder de aandacht te brengen en duurzaam reizen in Nederland te stimuleren. Lees hier het volledige Honeyguide verslag.

Prachtige beelden kregen we ook van Kirsten Bos, ambassadeur van Campspace en Whereshegoes.

The making of

Het Pioniershuis the making of

Het pioniershuisje is gemaakt deels met hergebruikte materialen waardoor het geheel 100% uniek is en met een verhaal. Oude materialen met een mix van frisse en nieuwe spullen maken het geheel tot een fijne en inspirerende plek om te zijn.

In het materialen paspoort van het Pioniershuisje staat o.a. genoteerd:

  • buitenbetimmering de planken van een oude schuur in Drenthe, gered van de sloper. En zo rolde daar ook een Krielkipje naar ons toe.
  • op het dak riet wat als ‘afval’ van onze boerderij kwam
  • afgedankte spijkerbroeken aan de binnenwand (denimtex)
  • van de kringloop: het bankje, het aanrechtje (uit een kleuterschool), de schilderijtjes en een groot deel van de inventaris
  • van anderen: het bed/de bedden van Toos, een appelboor van school
  • kozijnen gered uit een container
  • ecologisch isolatiemateriaal
  • af geserveerde vloerdelen

Speciale samenwerking hadden we met Rens Oor, in Frederiksoord alom bekend, nu ook geliefd in Mantinge. Ook Wouter van EcobouwNoord droeg zijn plankje bij. Thijs liet weer een mooie staaltje las en smeedwerk zien en Gyöngyi streek met finesse de denimtex aan de muur en gaf kleur aan het geheel. Een bijzonder fraai resultaat gaf de samenwerking met Suseela van Flatflowers en Rob van Decocar. Zij maakte super mooie beelden van de kassen op het terrein, hij wrapte een daarvan aan de binnenwand van de douche.

Veelgestelde Vragen

Waar staat het Pioniershuis?

Met hoeveel kunnen we slapen in het Pioniershuisje?

Mag ik een kampvuur maken?

Op welke dagen en tijden kan ik aankomen en wat zijn de in- en uitchecktijden?

Wat is aanwezig in het Pioniershuisje?

Kan ik in alle seizoenen overnachten in het Pioniershuisje?

Kan ik een fiets huren

Mag de hond mee?

Hoe gaat reserveren in zijn werk?

Kan ik ook Tiny House Hoppen?

Benieuwd wat anderen zeggen?

Ik ben een paar dagen te gast geweest in het wonderlijk mooie huisje in Frederiksoord. Een verrassende opeenstapeling van vondsten: het sterrenkijk-raam boven het bed, het nostalgische tuinmeubilair, de tuinkas-douche, de vuu

Lees meer

Ik kwam aan op zondag, ingang door een boomgaard. Dit was de natuur op z’n best. De kruiwagen stond klaar om mn bagage in te doen, gewoon super.. Helemaal natuur. Lief huisje. Kan zo op een ansichtkaart. Helemaal privé

Lees meer

Na twee nachtjes slapen in het Pioniershuisje kan ik wel zeggen dat ik helemaal verliefd ben geworden op dit plekje. Even geen gehaast en geen mensen om me heen. Alleen maar genieten van het sterren en wolken kijken vanuit be

Lees meer

Sterk aan te raden bij winterse temperaturen met het gezellige houtkacheltje. Lekker knus en lekker chillen .Interessante boeken over tiny houses en natuurlijk tuinieren. Allemaal gelezen!

Mega fijn was ook de markt op zaterdagochtend met bakker, kaasboer, en groente- en fruitzaak van de boer die alles met paarden nog doet.

Onze dagen hier bestonden uit vuurtje maken in de houtkachel, koffiedrinken in het zonnetje, boekje lezen op de bank of in de stoel, lekker eten maken in het fijne keukentje, spelletjes spelen op het mooie tafeltje en vooral

Lees meer

Het pioniershuisje is een heerlijke plek om bij te komen. Even een weekendje tot rust gekomen. Even niks…met boek in de hangstoel voor de houtkachel. Een lange wandeling (monumenten wandeling) in de koloniën van Weldad

Lees meer

Het huisje ligt verscholen in een bosgedeelte nabij een grote fruitboomgaard met heerlijke appels en peren. Een comfortabel en gezellig huisje in een rustige omgeving. Het dakraam boven het bed erg fijn: je kan heerlijk bij h

Lees meer

Een plek met geschiedenis, dat is het pioneershuisje. Ik werd vriendelijk onthaald en kreeg een mooie les geschiedenis mee over de prachtige omgeving. Dit maakte de overnachting extra speciaal. Slapen in een pioneershuisje wa

Lees meer

@tralaluna volgen?

Volg onze social media kanalen en/of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan blijf je op de hoogte als er nieuwe creaties en plekjes zijn en kun je mee reizen met onze avonturen.