Over ons …

…en hoe we hiertoe kwamen

Originele creaties met waarde maken en delen, inclusief verhaal. Dat is niet volgens een vooropgezet plan en uitgestippeld pad. En ook niet de uitkomst van de beroepskeuzetest op de middelbare school. Nooit bedacht en gedacht, we rolde van het een in het ander, hobby’s liepen eigenlijk uit de hand en vullen inmiddels fulltime ons leven.

Het leven is leuker als je blijft ontdekken, verwonderen en je laat inspireren en blijft creëren.

Martin & Manilde …

Aangenaam, Martin en Manilde, inmiddels belandt in de categorie 50+, maar nog altijd jong van geest en graag in actie. Sowieso met onze 3 jongens Ties, Gilles en Kobus, maar graag ook met nieuwe ideeën en projecten.

Zo ontstonden aanvankelijk naast de banen die we hadden. Martin als projectmanager in de automobielwereld (hij leerde ook heel goed filerijden) en Manilde in verschillende functies in de Jeugdhulpverlening (zij leerde (bijna) snel, korte rapportages schrijven).

 

… Casita Luna Gastenverblijf

Tralaluna is een vervolg op Casita Luna, ons 1e gezamenlijke project, gestart in 2007. Het opzetten van dit gastenverblijf was erg leuk. Ging als vanzelf. Spullen die links en rechts voorhanden waren brachten we bij elkaar. Een muur werd ‘behangen’ met elpees (eigenlijk vanuit luiheid, dit scheelde een halve dag stucen). Het bleek, met een platenspeler erbij, een hit. Men dacht dat dit doordacht ontworpen was, net als de rest van de inrichting, wat later ‘vintage style’ bleek te heten. Eigenlijk deden we maar wat. Erg leuk om te doen èn leuk om te delen.

Oldtimer Kampeerbusjes

De kampeerbusjes zijn er gekomen door een vruchtbare onderlinge chemie. Enerzijds Martin´s voorliefde voor ´leuke bakkies´, zijn optimistische kijk op wat allemaal kan en niet in de laatste plaats zijn (technische) handigheid. Anderzijds de neiging van Manilde om spulletjes te scoren, haar creatieve ingevingen en plaatjes zien. En toeval. Het toeval dat Martin viel voor een oud kampeerbusje en die mee naar huis bracht. Het ‘huisje op wielen’ werd opgeknapt tot een mobiele variant van Casita Luna. Ook sfeervol, vintage, origineel en met leuke extra’s.

Idee?

En toen… we gingen er eigenlijk weinig mee op pad. Het grote gezin en de kleine bus waren niet echt voor elkaar bestemd. Stilstaan is zonde, verkopen is zonde, delen is een beter plan, concludeerde we.

De eerste verhuur was spannend. Gaat dat wel goed? Is de bus niet te kwetsbaar? Hij komt tot niet op van de ‘foute’ campings te staan? De tips voor mooie natuurkampeerterreinen in Drenthe werden vrijblijvend doch overtuigend meegegeven, aanvankelijk om vooral onszelf gerust te stellen. Gasten bleken dat fijn te vinden: slow travel in de provincie in plaats van km’s vreten en wat waren ze blij met de tips! En man, wat bleek het leuk om deze VVV- en Tourservice te bieden. Mooie aanleiding ook om zelf meer van onze prachtige omgeving te gaan ontdekken.

Slow Groei

Al ras verscheen een volgend kampeerbusje op het toneel. En retro caravans, want ook die kleine huisjes op wielen konden we niet weerstaan. Organisch en gestaag groeide het wagenpark en  zo ook de verschillende roadtrips en het aantal gasten die de vrolijke onderneming wisten te vinden.1

En zo groeide rond 2011 de hobby uit naar een heuse onderneming. Een vervolg op Casita Luna, vol kleur en plezier en een voort borduursel op Casita Luna. Dus broedde we op een passende vrolijke naam. Dat werd Tralaluna  Casita on Wheels, wat meer nieuwsgierige vragen oproept dan in een keer duidelijk maakt wat het is en ook ons ruimte en vrijheid geeft om ‘buiten de lijntjes’ in te kleuren. Precies goed!

"En dan blijk je van je hobby je werk te maken"

Meer wordt minder leuk

Meer = leuker ging een tijdje helemaal op, totdat het begon te wringen. De tijd die de  ‘uit de hand gelopen hobby’ en de tijd die baan en jong gezin vroeg, werd iets too much. Dus constateerde we ‘of we gaan downsizen, of er moeten uren bij’. Immers, het moet wel leuk blijven. Het leuke deel, Tralaluna, wilde we liever niet kleiner maken. Dus moesten er extra uren en handen bij…van wie?

Baan in de Wilgen

Martin stond vooraan kwispelend met zijn vinger omhoog. Zijn baan, in pak bij een bedrijf en vooral ook in de file, daar was hij wel klaar mee. Zag hij ook niet als fruitige dagbesteding voor de komende 20 jaar. Eenmaal hardop gezegd was er geen weg meer terug. Wel een nieuwe weg te gaan, zelfs eerst nog te leggen. Het was nogal een stap, een baan opzeggen! Excelleren was nodig om het met gezin en huis (hypotheek) haalbaar te maken. We hielden voor ogen dat we zo groot als nodig, zo kleinschalig als haalbaar wilde zijn. Klip en klaar was dat we het alleen met de (seizoensgebonden)kampeerbusjes het niet rond gingen krijgen. Dus mocht er een uitbreiding gekozen worden.

Meer op Wielen…

Inmiddels waren we ook geïnspireerd door de Tiny House Movement. Het trok onze aandacht, zowel de ontwikkeling dat steeds meer mensen het geluk vinden in kleiner wonen, met minder spullen, als de uitdaging hoe je een kleine ruimte handig inricht. Daarnaast ontging het ons niet dat er in recreatieland een groeiende behoefte was aan originele overnachtingen. Iets wat wij helemaal begrepen. De combinatie leidde tot de logische keuze: “We gaan Tiny Houses on Wheels maken voor vakantie en vrije tijd en die verhuren op bijzondere plekjes in Drenthe!”

De tijd van organische groei was voorbij, er moest nu een meer vooruit bedacht plan komen. Er werd flink getypt op een serieus en gedegen businessplan. Nodig ook voor de financiering, die nodig was. Het werd een combi van een MKB lening, en Leadersubsidie, Crowdfunding, het leukste onderdeel. In de vrieskou een spontane babbel houden bleek best lastig. Dus gingen we voor een 2e keer op pad, met stoel, kapstok, neef Guido en Leontine met de camera. Het ontbrak ons aan nog wat beeld ter illustratie van onze plannen. Dus verdween Martin een paar uur in de schuur en kwam terug met een driewieler verbouwt tot prototype Tiny House. Touwtje eraan en huppekee, het werd visueel wat we voor ogen hadden.

Crowdfunding 2018

Onze plannen kwamen van de grond! Tralaluna nam een grote stap in de breedte.

RTV Drenthe deed er verslag van:

RTV Drenthe rapportage 2018

Speelschuur voor grote mensen

De Thuisschuur was een prima plek voor onze kampeerbusjes maar voor de Tiny House bouw moest toch echt wel een andere plek gevonden worden. Een geschikte schuur werd gevonden in het dorpje verderop. De gebroeders Geert en Klaas Joosten hadden daar  een landbouwmechanisatie bedrijf en leefde samen in de boerderij naast de schuur. De laatste jaren leefde de markante Klaas hier sober, zonder luxe als douche en riool. Na zijn overlijden in 2018 kwam de schuur vrij en konden wij hem van de nieuwe eigenaar huren.

Stap voor stap werd deze voorzien van machine’s, kantine en een regenwatertoilet. Een droom kwam uit: een Tralaluna Pioneerschuur, een plek om te creëren, pionieren, met lol en passie. Eigenlijk een grote speelplaats voor grote jongens en meisjes.

Passie en vuur

Spontaan diende zich een eerste mederwerker aan: Thijs. Nog voordat we hadden be/gedacht personeel aan te nemen. Een gouden moment. Nog altijd is Thijs van de partij en daarmee een waardevol ingrediënt van Tralaluna. Over de tijd haakte meerdere mensen aan, super leuk!

Meer over het team

Zo gezegd, zo gedaan

Het eerste Tiny House rolde maart 2019 uit de werkschuur naar een bijzonder plekje. En de 2e, 3e en 4e

Meer over de Tiny House bouw

Van alles, en nog wat

Anno 2024 bestaat het Tralaluna verhuuraanbod uit 6 kampeerbusjes voor de roadtrips, 3 pop-up kampeerbussen, 8 Tiny Houses (op 4 verschillende plekken), 2 Keetjes en 3 caravans. En er rolde allerlei meer uit de werkschuur. Van houtgestookte pizza oven tot picknickbanken en badhuisjes.

Meer over onze projecten

Tralaluna camping?

Met al het creëren en ontdekken van leuke plekjes en samenwerkingen, ontstonden minstens zoveel mooie ideeën en kansen. Zo pakte we in 2020 de handschoen op om, tijdelijk voor een jaartje, het beheer van Natuurkampeerterrein de Voscheheugte op zich te nemen. Een speelplaats erbij waar ze allerlei ideeën voor een upgrade konden uitvoeren. Wegwijzers en Sunset bankjes in de wal bijvoorbeeld. Dit soort kersen op een taart, daar werden ze blij van.

Er is nog wel eens verwarring over, maar momenteel heeft Tralaluna dus geen eigen camping. De Casita on Wheels sieren verschillende campings waar een samenwerking mee is.

in het verschiet…

Klaar? Hooguit voor de dag. Achter de schermen staan altijd leuke projecten om mee aan de slag te gaan. Ideeën te over ook. En omdat we er voor open staan, komt er ook nog wel eens iets spontaan op ons pad. Het einde is wat dat betreft nog lang niet in zicht.

Projecten in het Verschiet

@tralaluna volgen?

Volg onze social media kanalen en/of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan blijf je op de hoogte als er nieuwe creaties en plekjes zijn en kun je mee reizen met onze avonturen.