Vincent van Gogh Roadtrip

Geinspireerd door verhalen van andere kunstenaars trok Vincent van Gogh in de herfst van 1883 naar Drenthe. Vanuit Den Haag, berooid en met liefdesverdriet, kwam hij aan op het treinstation in Hoogeveen. Na enkele weken reisde hij per trekschuit verder naar het meest ‘woeste’ deel van Drenthe: de veengebieden van Zuidoost Drenthe. Hij zag niet alleen de schoonheid van het Drentse veenlandschap, maar had vooral veel oog voor de gewone mensen en het zware bestaan van de landarbeiders. Dat is goed terug te zien in zijn schilderijen.

Tijdens deze roadtrip reis ook jij langs de locaties waar hij verbleef en schilderde. We zetten ze voor je op de kaart en voorzien je van verhalen waardoor je van Gogh's Drentse avontuur beleefd.

Naast slow travel met een van de kampeerbusjes, zijn er mogelijkheden om je trip te combineren met de van Gogh fiets en wandelroutes. Langs deze routes staan doorkijkpanelen. Hier wordt de omgeving van toen én nu in beeld gebracht en kijk je als het ware door de ogen van Van Gogh het landschap in. De luisterverhalen die gekoppeld zijn aan deze locaties brengen je terug naar Vincents tijd in Drenthe en zijn zoektocht naar geluk als mens en succes als kunstenaar. 

Wil je je inspiratie omzetten in een eigen kunstwerk? Op verzoek krijg je een schilderskit mee, bestaande uit een schildersezel en - krukje, paneel, kwasten en verf. Ook doen we graag ons best om een workshop voor je te regelen.

Duik je liever in de creatieve uitspattingen van anderen? Dan liggen er in de bus kunstboeken voor je klaar en krijg je een tiplijst mee voor exposities, musea, galerieen en kunstwinkels. We geven een actuele agenda mee met alle speciale activiteiten en voorstellingen die in dit van Gogh jubuleum jaar worden georganiseerd. 

Wat is inbegrepen in deze roadtrip:

 • Een kampeerbus naar keuze
 • Overnachtingen op mooie kampeerterreinen
 • Optioneel fietsen
 • Optioneel schilderskit mee, bestaande uit een schildersezel en - krukje, paneel, kwasten en verf.
 • Een Gogh-tasje met:
  • persoonlijk reisboekje met specifieke van Gogh hotspots, erfgoedlocaties zoals het van Gogh-huis (Het enige permanent voor het publiek toegankelijke huis waar Vincent logeerde en werkte in Nederland).
  • Fietsroutes. Je kunt de routes volgen met de papieren of online versie. Daarbij zijn alle drie de routes bewegwijzerd. 
  • Wandelroutes.
  • Gebruik van de gids "Op de fiets met Van Gogh". Deze gids is maar liefst 160 pagina's dik en staat boordevol achtergrondinformatie. 
  • Als er kinderen meegaan een 'introductie van Gogh voor kinderen'

Op verzoek en indien praktisch mogelijk, regelen we ook graag voor je:

 • Schilderworkshop
 • Van Gogh wandeling met gids (29 april/17 mei/16 juni/22 juli/ 16 augustus/9 september/20 oktober)
 • Muzikale brief aan van Gogh (17 en 18 juni) Het concert is voor jong en oud. Ervaar de magische wereld van de klassieke muziek en maak het concert met de ‘playlist' van Van Gogh mee. Het concert zal uitgevoerd worden met een symfonisch orkest - het Veenkoloniaal Symfonie Orkest (VKSO) - onder leiding van dirigent Lubertus Leutscher. De internationaal bekende Drentse alt-mezzo Carina Vinke zingt. De musicienne Marit Broekroelofs is te zien in de rol van verteller en de Drentse singer-songwriter Justin Ripassa maakt speciaal voor dit programma nieuwe liedjes.
 • Van Gogh in het Veenpark. Op verschillende plekken in het park tref je Vincent van Gogh samen met de personen uit één van zijn schilderijen. (vanaf 26 juli op de woensdag en donderdag) 
 • Van Gogh Diner. Een bijzondere multi-sensorale reis, een 5-gangen diner, en eetbaar Drents landschap wordt gepresenteerd met een hoorspel waarin Vincent vertelt over zijn liefde voor het Drentse landschap. (14 oktober)

Er zijn het gehele seizoen van Gogh gerelateerde evenementen in Drenthe. Voor een actueel overzicht check je de van Gogh in Drenthe agenda

Van Gogh in Drenthe

Dit jaar is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Drenthe verbleef. Drie maanden lang tekende, schilderde en schreef hij geinspireerd door deze omgeving. Van zijn Drentse periode zijn er vijf schilderijen, ongeveer vijftien tekeningen en een serie prachtige brieven aan zijn broer Theo bewaard gebleven. 

Van Gogh tentoonstelling Drents Museum

Nooit eerder was de Drentse periode onderwerp voor een grote tentoonstelling. Het gaat dit jaar gebeuren! De tentoonstelling met Vinvcent van Gogh werken in het Drents Museum wordt 11 september geopend.

Wanneer en met welke kampeerbus ga jij op pad? 

De van Gogh Roadtrip kun je boeken door eerst een kampeerbus te kiezen. In het reserveringstraject kun je vervolgens de roadtrip selecteren. Welke kampeerbus kies jij voor je reis? Columbus, Ome Tinus, RodeRik, Tante Louette of Tante Toos? Maak kennis met onze bussen om je keuze te maken.